Naar inhoud springen

Peter Roose

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Peter Roose (Veurne, 31 juli 1969) is burgemeester van Veurne en voormalig Belgisch volksvertegenwoordiger.

Roose promoveerde tot licentiaat in de politieke wetenschappen en behaalde een diploma in overheidsmanagement en bestuurskunde. Beroepshalve werd hij bediende.

Hij werd lid van de SP. Voor deze partij werd hij in 1994 gemeenteraadslid en OCMW-raadslid van Veurne.

Van juni 1995 tot april 1998 zetelde Roose in de Kamer van volksvertegenwoordigers voor de kieskring Veurne-Diksmuide-Ieper-Oostende ter vervanging van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte.[1] Als Kamerlid specialiseerde hij zich in het spoorwegenbeleid en verdedigde hij de belangen van de Westhoek. Nadat Vande Lanotte in april 1998 aftrad als minister, nam hij zijn zetel in de Kamer opnieuw in en verdween Roose uit het parlement.

Nadien werkte hij zes maanden lang op het kabinet van toenmalig minister van Vervoer Michel Daerden, waarna hij verhuisde naar het kabinet van toenmalig staatssecretaris van Veiligheid, Maatschappelijke Integratie en Leefmilieu Jan Peeters. Vervolgens werkte hij nog voor vicepremier Johan Vande Lanotte en de Vlaamse minister van Mobiliteit Gilbert Bossuyt, voor wie vervolgens als parlementair medewerker werkte. Van 2009 tot 2012 was hij vervolgens stafmedewerker bij het socialistische ziekenfonds Bond Moyson.

In 2012 won de Sp.a de gemeenteraadsverkiezingen in Veurne door 7 van de 21 zetels in de gemeenteraad te behalen. Na deze verkiezingen onderhandelde Sp.a met de CD&V van uittredend burgemeester Jan Verfaillie. Na afloop van de onderhandelingen werd Roose de eerste socialistische burgemeester van Veurne.[2] Ook na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 bleef hij burgemeester.

Ook was hij van 2000 tot 2018 provincieraadslid van West-Vlaanderen, een functie die hij sinds 2020 opnieuw uitoefent. Van 2003 tot 2018 was hij er fractieleider van zijn partij.

Voorganger:
Jan Verfaillie
Burgemeester van Veurne
2013-heden